Subscribe:

Konfius dan Ragu-ragu

      Cuti semester selama tiga minggu membuatkan sy berasa bosan..bosan..bosan dan boring. Movie memang banyak kat dalam external tu tapi macam tak ada mood lagi nak layan. Hari-hari kemas rumah,tolong mak masak dan melayan si kembar. Otak memang tak bergerak kalau duduk kat rumah ni, boleh jadi beku.

      Akibat bosan sy cuba merancang masa depan sepanjang berada di UIA tercinta dari segi akademik dan kewangan.

Plan 1

  • Single major FIQH, tak buat minor.
  • Setiap semester ambil 15ch atau 16 ch sahaja tanpa short sem, graduate semester II 2014/2015.
  • Start simpan duit dari sem 4-8 kuliyyah (2K setiap sem). Sem 1-3 tak bole menyimpan sebab kena bayar hutang PTPTN.
Plan 2

  • Single Major FIQH dan minor dari kuliyyah AIKOL/KENMS/KICT/EDU.
  • Setiap semester ambil 15ch atau 16 ch disertai dengan short sem (6ch) , graduate semester II 2014/2015.
  • Start simpan duit dari sem 4-8 kuliyyah (2K setiap sem). Sem 1-3 tak bole menyimpan sebab kena bayar hutang PTPTN.
  • Tapi plan yang ni kena pandai-pandai bahagi duit untuk short sem.
 
     Berdasarkan kedua-dua plan di atas, sy HANYA boleh graduate semester II 2014/2015 kerana terikat dengan perjanjian biasiswa JPA. Ikutkan boleh je nk graduate awal tapi kena bayar balik duit biasiswa tu..Mana nak cari duit banyak-banyak?? So, nak tak nak ikut je la perjanjian JPA. Hutang pun tak ada. Tapi kena SABAR.

    Yang membuatkan sy konfius dan ragu-ragu..perlu ke sy ambil minor? Kalau ambil minor course apa plak? Kalau ikut hati nak ambil minor LAW/AIKOL. Kalau boleh biarlah cerah sikit masa depan sy ni, maklum la anak sulong. Tapi ada pepatah menyebut ikut hati mati, ikut rasa binasa..Apa yang perlu sy buat sekarang ni???


16 Comment:

.........cP~ said...

Tak boleh ke ambik law kalau ambik FIQH. saya yang dah tamat nursing ni pun teringin nak ambik law. haha. Cuma belum ada duit. Nak jadi Law Nursing Consultant (jawatan ni belum wujud).Keh keh.

Nurhidayah said...

boleh..tp sy konfius lg..berat ke LAW ni? Law Nursing Consultant mcm menarik!! hehe

.........cP~ said...

cuba timbang berat tak. tapi ada kawan dulu kata kena hafal banyak ordinan dan undang2 la..kes2 rujukan pun kena hafal. (ada belajar sikit untuk medical law and ethic)

Nurhidayah said...

oo..mcm tu plak. antara 4 kuliyyah yg ade tu mana yg ringan ? Penimbang tak ade plak..kena timbang guna otak ni..hehe

ensiyahmuhammad said...

kalau amek major and minor.. kredit hour bertambah kan? rasanya setiap sem kena amek lebih dari 16 credit hours.

kalau akak jadi dayah, akak amek minor.. tapi disebabkan akak nak major accounting, kitorang takley amek minor cz credit hour dah banyak dah.

akak tak tau dayah nyer minat ape. tapi law sangat banyak fakta yang nak kena study. case study pon banyak nak kena review. tapi tak kisahla nak amek minor ape pon..kalau dah minat tu.. go on jela.

fiqh blaja apa snanyer? hehe maaf akak tak tau.

kalau amek minor econs or bisnes snang mintak keje kat company.
kalau amek minor ict, ley tau banyak pasal komputer lebihlebih lagi skrg dunia teknologi, knowledge ttg ict pon penting (akak nak minor ict snanyer. huhuhu)
kalau major edu ley jadi cikgu. hehe
kalau major political science ley tau pasal negara ngan lebih mendalam.

hehehe ntah apa la akak merepek nie.macam dah lari dari tajuk je.

Nurhidayah said...

kredit hour mmg btambah kak..kte dh kira2 dan mmg ckup2 je mcm plan no 2..short sem kna amek la..wah,mmg ssh la LAW ni kn..sbnr nye kte minat jugak kira2 ni..Math dpt A tau mse spm..hehe..EDU agak ssh sb kna interview dlu..lg 1 kte bole kerja dgn kerajaan shj,swasta tak bole..klu minor econs/ict peluang kerja dgn govern cerah tak? Fiqh ni bljr psl hukum hakam syariah yg brkaitan dgn akhlak,iktikad,amalan seharian cnth solat/fmly/ekonomi/kehakiman diman tujuan kesemuanya utk kemaslahatan dan kebhagiaan ummah.

Anonymous said...

sat...uda plak ad psoalan....hahah
(1) dayah da mula byr ptptn ka? byr brapa da?
(2) btul ke klau kurang 4tahun,kita da grade,kna byr biasiswa jpa?
huda pon nk amek minor... xtau apa...ahaha big konpius!!!!!!
t papehal nk dclair gtau huda ea...

Anonymous said...

bab ikut hati mati or binasa tu,silapla...2org kata..
tp ALLAH kata faiza a'zamti fatawakkal a'lallah~~

Nurhidayah said...

Jawapan:
1) Dh start byr sejak dapt jpa..kira nya buat 3 kali byr hutang PTPTN..1 sem byr 3250..skrg ni baki hutang 6500 ngn ujrah.

2) Kalau x silap..dlm perjanjian kte mmg kena ikut tarikh graduate JPA..sbb jpa support kte smpi sem II 2014/2015..jom la buat minor..ICT ke ECONs? hehe

ensiyahmuhammad said...

hee ok la kalau dapat A masa spm. goodgood. dayah ada amek add math gak kan? it should be not a problem la. :)

tak tahu la nak jawab peluang cerah ke tak keje ngan govern. wallahualam :)

Nurhidayah said...

math mode A..tp Add Math setakat lulus je. Bahaya ni..haha..ICT ssh x? hehe

wow menarik!!! said...

tkyh amik minor pun ok...lau amik minor, biar y tak membebankn..cm compare..lau amik minor human sains pun ok..y ict, ekon n law st tk recommend..

Nurhidayah said...

thnks senior!! compare x beban? btul ni? sy amek nt jgn tkejut plak klu same kls..haha

Ikhwanah Syafiyah said...

amik jer minor... ak stuju ngn suggestion senior diatas... atlest kalo ko amik minor hs ko da ad basic...sbb ofkos ko kna amik inntro hs kan??? p kalo minor luar dr kuliah kita pada aku agak membebankan... yelar nak abiskn ch sbjek core je da semput~~~

Nurhidayah said...

erm...cadangan yg baik!! jom la teman ak amik minor..hehe..tp plan no 2 ok kn? sbb ak igt stiap short sem amek sbjek minor (kalau ade)

Ikhwanah Syafiyah said...

hhuhuhuhu ak xley lar nak tmankn ko... ak da ad plan aku ^__^ hehehhehe p kalo ko amik sort sem tu aku stuju sesgt....

Post a Comment